Jõuluõhtu...Christmas Evening....

Tuesday, December 24, 2013








Seekord oli meie jõuluvärviks punane. Jõulusöögid tegi minu kallis abikaasa - sealihapraad mõnusa kamaraga, pruun kaste, ploomimoos ja magusad kartulid (seekord puudus punane kapsas - Eestist on seda lihtsalt raske leida). Magustoiduks loomulikult riisipuding kuuma kirsikisselliga nagu ikka taani köögile kohane. Riisipuding valmistatakse osaliselt juba eelmisel päeval - riisi ei lastagi pliidil lõpuni keeda, vaid pannakse voodisse vatitekkide vahele valmis podisema. Pudingisse peidetakse mitu mandlit, kuid vaid üks neist on terve, mille leidja saab kingituse. Homme õhtul sööme aga traditsioonilist eesti jõulutoitu.
Meie peres on paljugi sellist, mis ka Taani jõuludele omane. Enne kingituste jagamist tantsitakse ja lauldakse ümber jõulupuu. Kui pere oleks suurem, siis kuuluksid jõuluõhtusse ka armsad kõned - meie issi püüabki juba lastele õpetada, kuidas kõnepidamine käib....Tegelikult on meil ka üks vahva jõululauamäng - Krampus, kes käib ja varastab kingitusi.  Täiusliku jõuluõhtu juurde kuulub kindlasti ka kirik.

Lastele soovitan vaatamiseks Taani lasteseriaali bamsest (mõmmist) - usun, et siin ei ole vaja keelt osatagi, et armsa tegelase jõulutegemisi nautida. Bamse on taanlaste südametes samasuguse koha leidnud nagu meil Mõmmi ja Aabits. Seriaalid leiate siit .

Jõulupühade jätku....Parimad pühadetervitused!

No comments: